Barnkläder förr i tiden

Avivadmin

Barnkläder förr i tiden

När man tittar på gamla svartvita bilder kan man konstatera att klädmodet ser helt annorlunda ut idag, men inte helt, vissa detaljer har kommit tillbaka medan andra hör forntiden till.

Tänk dig Sverige runt år 1900. Hur såg barnkläderna ut då? Barn från olika samhällsskikt hade olika typer av kläder så det var ganska uppenbart vem som var fattig och vem som var rik.

Sekelskifteskläder

Runt sekelskiftet vid 1900-talets början kläddes små barn i kolt medan de lite äldre barnen bar knälånga klänningar eller byxor. Det var tydlig skillnad mellan barnen. Barn från finare familjer hade mer välsydda kläder, kanske dekorationer på dem, bättre kvalitet och snyggare skärning. De som inte hade det så gott ställt hade ofta enklare kläder som inte var så välsydda.

När barnen var mycket små behandlades pojkar och flickor lika. Alla hade kolt på sig, Kolten var bara en rak enkel ”tunna” runt kroppen, som en klänning. Det som kunde skilja var att man satte en spetskrage eller liknande på flickornas koltar, men man hade samma stickade strumpor som man drog upp efter benen. Flickorna hade hättor och pojkarna hattar eller kepsar.

Flickor och pojkar

Detta var puffärmarnas tid, det ansågs snyggt och modernt på flickorna. De hade knälånga klänningar med puffärm, och de långa stickade strumporna som följde med sedan ”kolt-tiden”. Det klassiska förklädet med volanger mot axlarna var kronan på verket.

Hur såg pojkmodet ut? Det var viktigt att bära en kraglös skjorta, kombinerat med knälånga kortbyxor. De stickade strumporna från ”kolt-tiden” medföljde även här. För pojkarna var det modet marint. Sjömansskjortor och sjömansmössor var mycket populärt.

Efter 14-15 års ålder fick flickorna sätta upp håret och klä sig i långa kjolar och pojkarna fick ha långbyxor.

Om författaren

ivadmin